Doorgaan naar hoofdcontent

Mac and cheese met spinazie en paddestoelen




Niet echt supergezond maar dat hoeft ook niet elke dag. zeker lekker! Een recept van elle eten een klein beetje aangepast in ingrediënten. 

Wat je nodig hebt  voor 4 personen :
250 g volkoren macarani
2 el olijfolie
1 stengel prei, in ringen
2-3 tenen knoflook
250 g gemengde paddestoelen, schoongeveegd en in stukjes
100 g pittig belegen kaas, geraspt
75 g Parmezaanse kaas, geraspt
4 handenvol verse spinazie, grof gesneden
4 el gekruid paneermeel
Voor de bechamelsaus
30 g boter
30 g bloem
500 ml melk
2 laurierblaadjes

Wat je gaat doen:
Maak eerst de bechamelsaus. Smelt de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de bloem toe en laat al roerend en op matig vuur ca 3 min garen tot het licht goudbruin is. Voeg al kloppend met een garde een scheutje melk toe. Voeg zodra de melk is opgenomen een nieuwe scheut toe. Blijf kloppen en nieuwe melk toevoegen tot je een gladde en enigszins dikke saus hebt. Voeg de laurierblaadjes, een beetje zout en flink wat versgemalen peper toe en breng aan de kook. Zet het vuur meteen laag en laat 10 min zachtjes sudderen tot de saus mooi glad en wat dikker is; roer regelmatig.

Neem de pan van het vuur, roer af en toe om velvorming te voorkomen.
Verwijder de laurierblaadjes. Verwarm de oven tot 210°C. Kook intussen de macaroni volgens de aanwijzingen beetgaar. Giet af en laat uitlekken. Verwarm in een koekenpan de olie en bak de prei en knoflook 2-3 min. Voeg de paddestoelen toe en bak al omscheppend ca 4 min mee. Neem van het vuur. Verwarm de bechamelsaus op laag vuur en voeg de kazen toe. Roer tot ze zijn gesmolten. Voeg eventueel nog een scheutje melk toe om de saus wat dunner te maken. Meng in een schaal of grote pan de macaroni met de kaassaus, het paddestoelenmengsel en de rauwe spinazie. Schep in een ovenschaal, strooi er de panko over en bak in het midden van de oven in 15-20 min goudbruin.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Koolraap met sausje van oma

Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar.

wat je nodig hebt:


1 koolraap
200 ml melk
1 eetlepel maizena
nootmuskaat, zout en peper naar smaak

wat je gaat doen :

Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en zout en nootmuskaat aan t…

Vlierbessenjam met kaneel en gember

Wat een eer om het 200ste recept te mogen plaatsen :-D Nu maar hopen dat jullie hem lekker genoeg vinden.
De vlierbesjes waren nog niet op, dus ben ik nog even de keuken in gedoken voor een tweede jammetje! Het resultaat is een lekkere, herfstachtige jam (en een paarsgestippelde vloer, omdat ik in een besje ben gaan staan, oeps).



Voor 3 a 4 potten heb je nodig:

- 500 gram vlierbessen, uitgezocht en gewassen (zie vorige recept voor meer info)
- 500 gram geleisuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 appel, geraspt
- 3 bolletjes stemgember, fijngehakt
- 2 eetlepels gembersiroop
- 2 volle theelepels kaneelpoeder
- scheutje limoensap

Doe alle ingrediënten in een pan en breng al roerend aan de kook. Laat het geheel vervolgens op laag vuur nog 15-20 minuten doorkoken.
Drie grote, of vier kleinere, schone, droge potten warm maken, vullen met de hete jam en op z'n kop neerzetten.
Donker bewaard zo'n 6 - 12 maanden houdbaar. Hoeft na openen de koelkast pas in.

Gezonde start : smoothie van karnemelk & banaan, chiazaad & havermout

Een gezonde start van de dag, makkelijk, lekker en voedzaam!
Als je bij het lezen van de titel nu denkt dat het door de karnemelk niet zoet gaat zijn dan heb je het helemaal mis! De toevoeging van banaan en rozijnen maakt het lekker zoetig!
Wat je nodig hebt voor 1 smoothie :

150 ml karnemelk
3 eetlepels havermout
1 eetlepel chiazaad
1 banaan
snufje kaneel
3 eetlepels rozijnen
blender

Wat je gaat doen :

De banaan in plakjes snijden, alles in de blender stoppen en blenden maar.Schenk het in een glas en je ontbijt is klaar :) eet of beter gezegd, drink smakelijk!

Het wordt een dikke smoothie dus als je daar niet van houdt kun je meer karnemelk toevoegen.

Meer smoothierecepten vind je hier

bloemkoolpuree

Een variatie op aardappelpuree en lekker dat het is....

Ik heb een recept gevonden op lowcarbchef en dat heb ik nu meerdere keren gemaakt met steeds weer wat toevoegingen tot het voor mij helemaal naar tevredenheid was. Recepten van anderen zijn voor mij vaak een leidraad, tijdens het koken bedenk ik nog wat ik nog kan toevoegen of weglaten. Uiteindelijk denk ik voor nu dat dit erg lekker is.

Wat je nodig hebt voor 2 personen :
bloemkoolnootmuskaat (naar smaak)3 teentjes knoflook4 eetlepels boter1 eetlepel italiaanse kruiden1 dessertlepel uienpoederolijoliepeper en zout Wat je gaat doen :
Kook de bloemkool gaar in ongeveer 10 minuten, Tijd even in de gaten houden, misschien iets langer, ik vind dat het nogal eens verschilt....maar het is de bedoeling dat hij vrij zacht is.  Giet dan de bloemkool af en stamp deze fijn, Voeg de nootmuskaat, knoflook, italiaanse kruiden en uienpoeder en de boter toe en mix alles met een mixer tot je een enigszins gladde massa hebt. Voeg peper en zout naa…

Banenbrood zonder toegevoegde suikers

voor dit lekkere brood ( +/- 12 plakjes) heb je nodig :

- bakvorm + olie/boter om in te vetten
- blender
- 3 bananen
- 4 eieren
-50 gram havermout
-75 gram amandelmeel
-75 gram kokosmeel
-zakje bakpoeder
-1 eetlepel kaneel
-snufje zout

Wat je gaat doen :

Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht) en vet de bakvorm in.
Maal de havermout fijn in de blender en voeg dan de eieren, de bananen en de kaneel toe.
Meng in een kom het kokosmeel en amandelmeel en bakpoeder door elkaar. Roer hier de inhoud van de blender doorheen en giet het in de bakvorm.Zet de bakvorm in het midden van je oven en bak het overheerlijke brood in ongeveer 45 minuten gaar. Prik met een satéprikker in je brood om te kijken of hij gaar is, is de satéprikker droog dan is je brood gaar. Houd tijdens het bakken de kleur in de gaten, ik heb het na een minuut of 20 afgedekt met alufolie, zo voorkom je dat het brood verbrand. )Het wordt niet echt hoog, misschien probeer ik de volgende keer nog een zakje bakpoeder extr…