Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Posts uit mei, 2013 tonen

4 bonensalade

4 bonensalade Een lekkere, frisse salade, en makkelijk te maken. Laatst had ik een blikje 4 bonen mix meegenomen, hierin zitten rode nier bonen, kikkererwten, kievietbonen en witte bonen. Het is een blikje van 240 gram en ideaal om een 1 persoonssalade mee te maken. Ik vind het weer eens wat anders dan de pasta en de quinoa en zeker voor herhaling vatbaar.  Wat je nodig hebt voor 1 persoon : (of misschien voor 2 kleinere eters) blikje 4 bonen mix (240 gram) 1 kleine rode peper 2 gekookte eieren 4 tomaten handje rucola 2 eetlepels zonnebloempitten 4 blaadjes munt 2 eetlepels fijngehakte peterselie gerookte paprika poeder naar smaak 2 grote augurken Wat je gaat doen : Kook de eieren hard, laat ze schrikken en snijd dubbel in de eiersnijder, hak de rode peper ( eventueel de zaadjes eruit), de rucola, munt en peterselie fijn. Rooster de pijnboompitten in een koekepan tot ze een mooie kleur hebben. Snijd de tomaten in vieren en de augurken in stukjes.  Vermeng

Quinoa salade "Griekenland"

Quinoa salade "Griekenland" snel, gezond en lekker! Deze salade heb ik genoemd naar Griekenland, de ingrediƫnten doen me denken aan een Griekse salade, nog wel een toevoeging van kiemen, die ben ik Griekenland niet in de salade tegengekomen maar is er wel lekker bij. Ik heb deze salade lauwwarm gegeten als avondeten, de feta werd hierdoor iets zacht, en ik vond het erg lekker! Wat je nodig hebt voor deze salade : ( 2 kleine eters of 1 grote eter ) 50 gram quinoa / 100 gram water 1/2 komkommer 8 cherrytomaten 125 gram feta handjevol zwarte olijven beetje olijfolie peper en zout naar smaak 2 flinke eetlepels gemengde kiemen Wat je gaat doen : Spoel de quinoa af en breng het met het water aan de kook. Voor de hoeveelheid quinoa die je gebruikt heb je nog een keer zoveel water nodig om te koken. Kook de quinoa in ongeveer 12 minuten gaar, dan heeft het al het vocht ook opgenomen. Dan nog een minuut of 10 laten staan. Snijd ondertussen de

Polpette di melanzane / Aubergineballetjes

Polpette di melanzane / Aubergineballetjes Wederom lekker gegeten uit de Twee Gulzige Italianen. Deze keer een recept met aubergines, die eten we eigenlijk nooit, en na vandaag heb ik echt geen idee waarom eigenlijk niet...Dit recept is net als andere recepten die ik al uit dit boek heb gemaakt zeker voor herhaling vatbaar, het smaakte ons bijzonder goed. Ik blijf het bijzonder vinden dat je met weinig ingrediƫnten zo lekker kunt koken! Bij deze balletjes hebben we een basisrecept van tomatensaus en penne met wat olijfolie, parmezaanse kaas en nog wat basilicum gegeten. Zelfs de broodkruim was homemade! (maar die kun je natuurlijk ook uit een pak gebruiken) Wat je nodig hebt voor ongeveer 14 balletjes : 3 aubergines in kleine blokjes 3 eetlepels versgeraspte parmezaanse kaas 1 ei zout en versgemalen zwarte peper 6 basilicumblaadjes, grof gescheurd 60 gram oud brood in water geweekt broodkruim om te paneren plantaardige olie om in te bakken Wat je gaat doen : Giet zovee

Turks brood met mozzarella, tomaat & pijnboompitten

Turks brood met mozzarella, tomaat & pijnboompitten Voor een lekkere lunch zonder teveel moeite! Sinds vorige week is er weer een turkse winkel hier, en dat maakt me zo blij! Daar kun je net weer even andere dingen halen dan gewoon in de supermarkt! We hebben het al lekker gegeten met falafel en gewoon zo met een spread van aubergine en vanmorgen heb ik het samen met cherrytomaten, mozzarella en pijnboompitten in de oven gedaan. Ik wilde hem eigenlijk gaan vullen maar omdat hij er al lag sinds donderdag en niet helemaal goed verpakt zat heb ik alleen de bodem gebruikt. Vandaag ga ik gewoon weer een nieuwe halen en dan ga ik eens bedenken waarmee ik die ga vullen, nu al zin in! Wat je nodig hebt voor 2 personen : half turks brood, doorgesneden ( onderste helft heb ik gebruikt) bakje mini mozzarellabolletjes 8 cherrytomaten 2 eetlepels pijnboompitten olijfolie peper en zout Wat je gaat doen : Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht) B

Rabarber met creme fraiche

Rabarber met creme fraiche Rabarber, mijn moeder maakte het vroeger wel eens en dat was in mijn beleving echt te zuur.....laatst heb ik het meegenomen uit de winkel omdat ik het toch nog wel eens wilde proberen, zou het echt zo zuur zijn? Volgens mijn moeder werd er altijd genoeg suiker toegevoegd, anders lustte mijn vader het ook niet, dat kan ik me totaal niet herinneren, dat er suiker bij ging, zuur is mijn herinnering. Dus kreeg rabarber een revanche :) Grappig om nu al te vertellen dat zoonlief het resultaat geprobeerd heeft en die vond het zuur, net als ik vroeger, en ik vond het nu aangenaam zuur, een goede combinatie van zuur en zoet eigenlijk. Het idee van het recept komt uit Mijn keuken in Berlijn van Luisa Weiss, The Wednesday Chef, een echte aanrader om te lezen als je van eten houdt, een leuk boek met heel veel recepten. Het is misschien niet eens echt een recept, precieze hoeveelheden zijn eigenlijk niet te geven, ik heb maar wat geprobeerd, en met resultaat

Falafel

Falafel Al een paar maanden geleden zag ik op het blog van Martine van Duizenden1dag een recept voor falafel met niet teveel ingrediƫnten, dat stond mij wel aan. Een tijdje geleden hebben we het al een keer gemaakt en gisteren hebben we het nog eens gegeten. Gisteren precies hetzelfde gedaan dan de vorige keer, alleen wilde het niet zo goed aan elkaar plakken. Om dit op te lossen heb ik een vormpje genomen voor koekjes, deze volgeschept en aangedrukt en hiermee heb ik het voor elkaar gekregen om het er toch mooi uit te laten zien, het zijn alleen meer schijfjes geworden dan balletjes :) wel voor herhaling vatbaar. Martine heeft het recept uit Mega Vega, het boek ken ik niet maar dit is in iedergeval een lekker recept! Haar post van falafel vind je hier net als nog vele andere recepten! Wat je nodig hebt voor 4 personen : 175 gram gedroogde kikkererwten 1 kleine ui (ca 50 gram), zeer fijn gesnipperd 2-3 flinke knoflooktenen, geperst 3 theelepels gemalen komijn

Kikkerertwensalade met raapsteeltjes en gerookte kip

Kikkerertwensalade met raapsteeltjes en gerookte kip Makkelijk en lekker! Wat je nodig hebt voor 2 personen : klein potje kikkererwten 100 gram gerookte kipfilet 1 kleine rode peper 1 rode puntpaprika handjevol raapstelen handjevol olijven 4 kleine augurken Wat je gaat doen : Laat de kikkererwten uitlekken (of als je heel veel tijd hebt, laat de kikkererwten een nacht weken en kook ze dan gaar) Snijd de paprika en peper in reepjes. Haal het onderste deel van de raapstelen af en hak deze grof, hak ook de olijven en snijd de kipfilet en augurk in plakjes. Vermeng alles met elkaar en roer goed door. Eet smakelijk! Als dressing had ik een beetje mayonaise met water vermengd en daar ras el hanout doorheengeroerd maar een beetje pittige smaak krijg je ook door de zaadjes van de peper erin te laten.

Havermoutontbijtserie : rozijnen en cacao

Havermoutontbijtserie : rozijnen en cacao Om een lekkere chocoladesmaak mee te geven aan mijn overnight oats heb ik er 1tje gemaakt met cacao. Het is lekker en makkelijk, gewoon 's avonds klaar zetten en de volgende morgen uit de koelkast halen even roeren en je ontbijt is klaar! Wat je nodig hebt voor 1 persoon: 250 ml sojamelk (afhankelijk van de grootte van je kom) 3 eetlepels havermoutvlokken 2 eetlepels rozijnen 1 eetlepel chiazaad 1 dessertlepel cacao Wat je gaat doen : Doe de cacao, havermoutvlokken, rozijnen en chiazaad in een kommetje, schenk de melk hieroverheen en roer het door. Dek af met folie en zet weg in de koelkast. Volgende morgen nog even doorroeren en dan....eet smakelijk! Voor meer overnight oats ontbijtsuggesties kijk je hier

Roergebakken groente met quinoa & ei

Roergebakken groente met quinoa & ei Lekker pittig door de toevoeging van sambal! Dit is een ideaal gerechtje voor als je niet zoveel tijd hebt, binnen een half uurtje ben je klaar, inclusief het snijden van de groente. Wat je nodig hebt voor 1 persoon : 40 gram quinoa 1 zoete puntpaprika 1 bol courgette handje gesneden witte kool dessertelepel sambal 2 eieren Wat je gaat doen : Voeg aan de hoeveelheid quinoa een dubbele hoeveelheid water toe en breng dit aan de kook, laat het een minuut of 12 koken, tot al het vocht is opgenomen. Snijd ondertussen de courgette, paprika en witte kool in reepjes. Klop 2 eitjes los. Doe een eetlepel olie in een wok en roerbak de groente hierin enkele minuten, samen met een dessertlepel sambal. Bak in een andere pan het eitje aan 2 kanten, rol dan op en snijd in reepjes. Als de quinoa klaar is, roer dan de groente en eireepjes erdoor en serveer meteen. Eet smakelijk! Tot nu had ik quinoa alleen als ontbijt echt warm

Frambozenbroodjes met amandel

Frambozenbroodjes met amandel Deze broodjes zijn van een recept uit de Delicious, ik heb ze nu 2 keer gemaakt en ik vind het geen succes om ze te bewaren, dan worden ze hard...wat erg jammer is, maar eigenlijk ook niet erg, gewoon meteen lekker opeten! Wat je nodig hebt voor 12 stuks: 500 gram boem + extra om werkvlak te bestuiven 1 zakje gedroogde gist 2 el custard 1 ei 225 ml melk 75 gram boter op kamertemperatuur vulling: 250 gram frambozen (diepvries) 250 gram amdelspijs 1 ei 1 tl geraspte citroenschil (biologisch) 1 1/2 theelepel kaneel 2 eetlepels rietsuiker Wat je gaat doen : Laat de frambozen in een zeef boven een kom ontdooien en vang het sap op. Kneed in een kom van de bloem, gist, custard, het ei, de melk, 2/4 theelepel zout en de boter een soepel deeg met een mixer met deeghaken of in de keukenmachine. Vorm een bal en laat afgedekt met een theedoek 1 uur op lauwwarme plaats rijzen. Druk het deeg plat en kneed het nog eens flink door. rol h

Pastasalade

Pastasalade Een lekkere salade, makkelijk een dag van te voren al te maken, kan ook ideaal met restjes van teveel gekookte pasta. Ik ben wel een beetje een pastamonster, zowel koud als warm....heerlijk! De laatste tijd neem ik af en toe gerookte kip mee, vind ik ook zo lekker en dat gebruik ik dan altijd om dingen te maken die man en zoon niet zo graag eten, zo ook in deze salade. Je kunt voor de vegetarische variant de kip natuurlijk weglaten, misschien hard gebakken uitjes er voor in de plaats doen,(die zou ik dan alleen pas toevoegen net voordat je het serveert), wat je lekker vindt, er is natuurlijk niets zo leuk als variƫren, en ook deze salade is gemaakt met restjes uit de koelkast, ik vind het altijd leuk om gaandeweg te bedenken wat er nog meer bij kan :) Deze salade is met gemak voor 2 personen, voor meer of minder personen kun je de hoeveelheden natuurlijk makkelijk aanpassen of je kunt er in je 1tje vaker van eten. Wat je nodig hebt : 100 gram gekookte pen

Wraps voor de lunch of lekker tussendoor

Wraps voor de lunch of lekker tussendoor In een mum van tijd klaar en smullen maar, alleen zo dubbel is misschien wel een beetje lastig met eten ;) Gisteren vond ik het een koude dag, en als ik koud is eet ik graag iets warms, na een rondje koelkast en lades heb ik deze lunch gemaakt, makkelijk en lekker! Wat je nodig hebt voor 1 persoon : 2 kleine knoflookwraps paar bolletjes minimozzarella handje rucola kleine rode peper kleine ui halve rode puntpaprika 4 kastanjechampignons kruidenkaas om de wraps mee te besmeren Wat je gaat doen : De ui, rode peper, champignons en puntpaprika in stukjes snijden. Besmeer dan 1 van de wraps met kruidenkaas en halveer de bolletjes mozzarella en verdeel deze over de wrap. Doe de wrap in een koekepan en verwarm deze op een heel laag vuur totdat de mozzarella een beetje begint te smelten. Verhit wat olie in een pan en bak de peper,paprika,champignons en ui even kort, ik heb het echt maar even gedaan, ik vin

Druiven citroen drankje

Druiven citroen drankje Lekker en verfrissend! dat is hoe ik dit drankje omschrijf, het lekkerste na een paar uur in de koelkast op een lekkere warme zonnige dag in de tuin :) Voor een liter van dit heerlijk verfrissende drankje heb je nodig : 500 gram pitloze witte druiven 50 ml citroensap water Wat je gaat doen : Haal alle druiven los van de tros en doe ze in je sapcentrifuge, voeg daaraan 50 ml citroensap toe en vul aan met water tot je een liter hebt. Zet dit een aantal uren weg in de koelkast. En dan...geniet!

Cranberrybrood

Cranberrybrood Het is alweer bijna 3 maanden geleden dat ik meedeed aan de Foodswap Valentijn die georganiseerd wordt door EsmĆ©e van Es'Factory , ik kreeg een pakket van Paula met dit heerlijke recept van Cranberrybrood. Op het moment dat ik het pakket kreeg had Paula nog geen blog, inmiddels zijn haar creatieve kookkunsten ook terug te vinden op Bakwonder De eerste keer dat ik dit brood maakte heb ik de oven te hoog gezet en is het brood hard geworden aan de bovenkant, de smaak was prima, ik had er spijs bij gekregen....echt een lekkere combinatie, de 2e keer heb ik het met de oven op 160 graden gemaakt en toen was het beter! Oventemperaturen en tijden zijn toch altijd een beetje lastig in te schatten vind ik. Wat je nodig hebt voor 1 brood : 240 gr bloem 60 gr suiker 1 el bakpoeder ½ tl zout 160 ml verse jus d’orange 2 eieren 3 el ongezouten boter 60 gr grof gehakte walnoten 150 gr gedroogde cranberry’s 2 tl geraspte sinaasappelschil

Thaise groenteomelet met knoflooksoldaatjes

Thaise groenteomelet met knoflooksoldaatjes Een simpel lekker recept dat eigenlijk al heel lang in mijn map met verzamelde recepten zit van door de jaren heen, laatst heb ik die weer eens doorgebladerd en hebben we het weer eens gegeten, tijd om te delen! Het recept komt van een albert heijn kaartje en het wordt ook tijd om het hier neer te zetten want het kaartje is in de keuken al vaker gebruikt en ziet er niet meer al te fraai uit ;) Het recept is voor 4 personen,maar je kunt het makkelijk halveren naar 2 personen, en ipv gemberpoeder gebruik ik een flinke scheut gembersiroop. Wat je nodig hebt voor 4 personen : 4 tenen knoflook 8 sneden volkoren brood 100 ml olijfolie 2 zakken thaise roerbakmix 3 theelepels gemberpoeder ( deze heb ik vervangen door een scheut gembersiroop) 8 scharreleieren 100 ml melk 1/2 zakje koriander Wat je gaat doen : Knoflook pellen en in dunne plakjes snijden. 8 sneetjes volkorenbrood in repen snijden (soldaatjes). 2 eetl

Courgettebrood

Courgettebrood Dit lekkere recept van courgettebrood komt uit delicious, het is een heerlijk zoet brood en ook nog eens makkelijk te maken! Wat je nodig hebt voor 1 brood : 300 gram gezeefd zelfrijzend bakmeel 140 gram lichtbruine basterdsuiker 250 gram grof geraspte courgette (+/- 2 middelgrote courgettes) 250 gram plantaardige olie 3 lichtgeklopte eieren 1/2 theelepel vanille-extract 1/2 theelepel kaneel Wat je gaat doen : Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een broodvorm van 10x20 met bakpapier. Meng in een grote kom alle ingrediƫnten door elkaar en schep het in de broodvorm, strijk de bovenkant glad. Bak +/- 50 minuten in de oven of tot een pen die je in het midden steekt er droog weer uitkomt. Laat het brood 5 minuten rusen. Stort het dan op een rooster en laat volledig afkoelen. Snijd het in dikke plakken en bestrijk met ricotta en besprenkel met honing. Lekker als lunch/brunch of gewoon tussendoor! Eet smakelijk!

Zucchini alla parmigiana / ovenschotel van courgette en kaas

Zucchini alla parmigiana / ovenschotel van courgette en kaas We hebben weer heerlijk gegeten uit Twee Gulzige Italianen, het is geen moeilijk recept maar het kost wel even tijd om het te maken. Het oorspronkelijke recept is met de "gewone" courgette, ik heb deze vervangen voor de "bol", in plakjes gesneden en ik heb er 4 gebruikt, met 3 kom je ook een heel eind, maar wij hebben ondertussen lopen snoepen, dat was lekker! Het recept is voor 4 personen en wij vonden het zo lekker, we eten het deze week weer! Wat je nodig hebt voor 4 personen : 3 grote courgettes, overlangs gesneden in 5mm dikke plakken bloem om te bestuiven 4 eieren, losgeklopt met wat peper en zout plantaardige olie 200 gram stevige mozzarella in blokjes 5 eetlepels versgeraspte parmezaanse kaas enkele blaadjes basilicum saus : 2 eetlepels extra vergine olijfolie 1 kleine ui, fijngehakt 500 gram pomodori uit blik enkele basilicumblaadjes, grof gescheurd snuf

Quinoa met gerookte kip

Quinoa met gerookte kip Sinds ik de broccoli ovenschotel met kaassaus een keer heb gemaakt willen mijn mannen dit ernstig vaak eten, het is ook lekker maar ik hoef het niet elke week ;) vandaar dat ik dan voor mezelf iets anders maak, gisteren was dat weer eens quinoa (want dat willen de mannen echt niet eten) Deze keer heb ik het anders gedaan dan vorige keren, ik heb eerst water aan de kook gebracht en daar wat champignonnen, rode peper en bleekselderij aan toegevoegd met een kwart stukje bouillonblokje, ik wilde kijken of dit smaak af zou geven als daarna de quinoa hierin zou koken, en dat is gelukt. Toch wel een van de leuke dingen van koken zonder plan, gewoon toevoegen waar je zin in hebt en dan maar kijken hoe het gaat uitpakken. Het resultaat is uiteindelijk quinoa met groente en gerookte kip geworden en ik heb er lekker ( en gezond!) van gegeten. Wat je nodig hebt voor 1 persoon : 50 gram quinoa 1/4 bouillonblokje 2 stelen bleekselderij rode peper