Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Posts uit februari, 2013 tonen

Aardbei mascarpone muffins

Aardbei mascarpone muffins Muffins met aardbeien en mascarpone, makkelijk te maken en heerlijk om te eten! Het oorspronkelijke recept komt uit Muffins van Marc Grossman maar dat heb ik een beetje aangepast. Origineel gebruik je ricotta en melk, en die heb ik vervangen door mascarpone en karnemelk. Ik vind muffins echt heerlijk om te eten en het kan eigenlijk niet verkeerd gaan, de droge ingrediënten door elkaar roeren,de natte ingrediënten door elkaar roeren en dan samenvoegen en nog even roeren, dat is eigenlijk waar het meestal op neer komt. Wat je nodig hebt voor 12 muffins: droge ingrediënten : 200 gram bloem 2 theelepels bakpoeder 75 gram suiker (ik gebruik altijd poedersuiker) 1/2 theelepel zout Vloeibare ingrediënten: 150 gram mascarpone 42,5 ml zonnebloemolie 42,5 gram karnemelk 1 ei, gesplitst 150 gram aardbeien muffinblik + papieren vormpjes Wat je gaat doen : Verwarm de oven voor op 180 graden. Vermeng de droge ingrediënten met elka

Appelperen compote met kaneel & vanille

Appelperen compote met kaneel & vanille Maandag is bij ons meestal pannenkoekendag, het is de enige dag in de week dat we rond zes uur eten ivm voetbaltrainen van Eddie. Pannenkoeken vinden wij lekker, gewoon met stroop en suiker, met kaas,met groente, of als taart Afgelopen maandag hadden we "gewone"pannenkoeken en daar heb ik een compote bij geserveerd. Wikipedia : Compote is een zoete moes van gekookt fruit en suiker Mijn compote is dus eigenlijk geen compote, ik heb geen suiker toegevoegd. Wat je nodig hebt voor een klein schaaltje compote : 1 appel 2 peren flinke dessertlepel kaneel 2 dessertlepels vanillearoma Wat je gaat doen : Schil de appel en de peer en snijd deze in stukjes. Zet ze samen in een pan op het vuur en voeg de vanillearoma en de kaneel toe. Laat dit op een heel zacht vuur lekker stoven tot alles zacht geworden is. Neem dan de staafmixer en mix het heel even door, niet alles helemaal glad mixen maar nog wel hier en daar wat

Quinoa salade met rode biet en brie

Quinoa salade met rode biet en brie Vandaag een lekkere en makkelijke lunch, de quinoa had ik vanmorgen al gekookt, de rode bietjes stonden al op me te wachten in de koelkast dus eigenlijk had ik in een mum van tijd mijn salade klaar. Voorbereiding is het halve werk :) Ik wilde graag weer eens iets proberen, ik vind het altijd leuk om te proberen, als ik zin heb om iets te proberen sta ik vaak in de (koelkast) te kijken wat de mogelijkheden zijn met spullen die ik al in huis heb. Zo had ik nog quinoa nadat ik dat aan het ontdekken was geweest voor ontijt/lunch en avond eten. Intussen was ik het weer een beetje vergeten tot vanmorgen, toen ik zin had om iets te maken en in de kast keek, keek de quinoa me smekend aan, het is een salade geworden van quinoa met rode bietjes, brie, gebakken uitjes en vijgendadelazijn geworden. Dit is wat je nodig hebt voor 1 persoon : 50 gram quinoa / 100 ml water 100 gram gekookte en geraspte rode bietjes 30 gram brie 2 dessertlepels vi

Vruchtenzuurkoolstamppotovenschotel met kaas

Ja, hoor, daar hebben we er weer een in het thema koken met fruit . Ik kan er maar geen genoeg van krijgen! Vandaag heb ik voor het eerst in jaren weer eens zuurkoolstamppot gegeten, maar dan wel op mijn manier :) Dus werd het een vruchtenzuurkoolstamppotovenschotel! Mooi woord voor wordfeud, toch?! Voor 4 personen heb je nodig: - 1 kilo kruimige aardappelen - 500 gram zuurkool - 150-200 ml perensap - 1 grote rijpe peer - 1 grote rijpe appel - 150 gram creme fraiche - 1 a 2 eetlepels honing - 200 gram belegen kaas in blokjes - 3 rijpe bananen - 150 gram geraspte kaas - bijvoorbeeld een (vega)rookworstje voor erbij  - ingevette ovenschaal Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en zet ze met een laagje water op. Kook ze in 20 tot25 minuten gaar. Giet de zuurkool af en breng in een aparte pan met de perensap aan de kook. Laat het 15 minuten pruttelen. Schil en snijd ondertussen de appel en peer en voeg deze aan de zuurkool toe. Stoof nu samen nog 10 minuten door. G

"vergeten groente" chips

"vergeten groente" chips Zondagmiddagactiviteit :) Gistermiddag waren we even bij het Keukencentrum Texel om een kadootje te kopen voor ons nichtje. Daar was de kookdemo net afgelopen en hoewel we vantevoren hadden afgesproken dat we alleen een kadootje gingen kopen zijn we thuis gekomen met een bamix. En dat allemaal omdat de kookdemo ging over chips maken van vergeten groente. We hebben het geproefd en het was lekker! Dat wilde wij zelf ook wel gaan maken :) maar hoe krijg je de groente dan zo mooi fijngesneden? Mensen met een ruggegraat gaan het eerst proberen maar als het op leuke dingen aankomt is mijn ruggegraat soms heel snel verdwenen....hebben we de bamix echt nodig? Nou.....ja natuurlijk :)Pluspunt is de mooie houder om hem op het aanrecht te plaatsen, (en die was gelukkig nog niet zo vol....)als iets in zicht staat gebruik je het sneller. Eenmaal thuisgekomen heb ik hem eerst getest op rode bietjes, ideaal, mooie sliertjes gesneden. En vandaag dus voo

Smoothie met bloedsinaasappel en abrikoos

Smoothie met bloedsinaasappel en abrikoos Na een paar dagen overnight oatmeal te hebben gegeten heb ik gisteren maar een smoothie gemaakt, wel evengoed met havermout :) >Maar vooral met fruit en voor de zoetigheid heb ik nog wat gedroogde abrikozen toegevoegd. Het resultaat was een heerlijk zoet ontbijt.Ik vind een smoothie ook een ideaal ontbijt, niet voor een doordeweekse dag, dan heb ik meestal haast om de deur uit te komen, maar in het weekend heb ik meestal wel alle tijd, het is lekker en meteen je dagelijkse portie fruit! Dit is voor deze week geloof ik al mijn 3e ontbijtvariatie, en ik denk zomaar dat er nog wel meer gaan volgen. Nog fruit genoeg in huis :) Wat je nodig hebt voor 1 (grote) of 2 (kleinere) smoothie(s) : 60 ml (soja) melk 1 appel 1 peer 2 bloedsinaasappels 3 eetlepels havermoutvlokken 3 gedroogde abrikozen blender Wat je gaat doen : Schil de sinaasappels, appel en peer en snijd deze in grove stukken.Doe als 1e de melk in de blender,

Partybrot

Partybrot Het Broodmachine Bakboek, ik heb het al heel erg lang,inmiddels heb ik al mijn 2e broodbakmachine gekocht en gebruik het boek eigenlijk bijna nooit en de broodbakmachine gebruik ik soms een lange tijd achter elkaar om een dagelijks broodje in te bakken en dan meestal met meel voor ciabatta, en zomaar staat de machine dan weer maanden in de kast.. Er staan in dit boek heel veel lekkere recepten en daarom ben ik laatst maar eens gaan kijken wat ik allemaal kan maken met mijn machine. Alleen.....het werd gewoon met de hand, ik kon de gebruiksaanwijzing niet vinden en ik moest toch functies gebruiken die ik op mijn scherm niet zo snel kon vinden... Onderstaand recept is dus met de hand gemaakt.... Wat je nodig hebt voor 19 kleine bolletjes 145 ml melk 225 gram bloem 1,5 theelepel suiker 1 theelepel zout 15 gram boter 1/2 theelepel gist (poedervorm) Voor de volkorenbolletjes : 175 ml water 175 gram volkorenmeel 75 gram bloem 1,5 theelepel suiker

Havermout & fruit ontbijt

Havermout & fruit ontbijt Ik ben in de ban van overnight oatmeal :) Sinds ik havermout frambozen ontbijt heb gegeten blijf ik nadenken over variaties hierin. Het oorspronkelijke recept heb ik gevonden op Focusonfoodies . Het is lekker en ik vind het zo enorm makkelijk dat je dit 's avonds al kunt maken, ik heb 's morgens meestal tijd te kort, nu hoef je alleen een schaaltje te pakken! En ja dan moet je het natuurlijk nog wel opeten ;) een uitvinding! Dit ontbijtje is over het algemeen fruit, een beetje melk en havermout. Voor 1 persoon heb je nodig: blender 60 ml (soja)melk 1 banaan 1 appel 1 peer 1 kiwi 3 eetlepels havermoutvlokken 1 theelepel kaneel handje blauwe bessen Wat je gaat doen : Als 1e doe je de melk in de blender, schil/pel dan het fruit en snijd dit in grove stukken en voeg het bij de melk in de blender. Makkelijker kan het niet, blender aan en alles tot een egale massa blenden.Dan de kaneel toevoegen en nog even blenden. Gi

havermout & frambozen ontbijt

havermout & frambozen ontbijt Ik heb een blog gevonden met lekkere recepten, dit recept heet oorspronkelijk Vegan Overnight Cinnamon Blueberry Oats en komt van de blog van Focusonfoodies. Dit ontbijtje is er 1 van, maar ik ga er zeker nog meer proberen. De blog van Focusonfoodies vind je hier In dit recept heb ik de blauwe bessen vervangen door frambozen maar de blauwe bessen variant heb ik ook al gegeten. Het is lekker als ontbijt maar ook als lunch, vandaag als lunch gegeten en tot half zeven geen honger gehad :)Een echte aanrader vind ik het! Wat je nodig hebt voor 1 persoon : 125 ml (soja)melk 30 gram havermout 1 theelepel kaneel 1 theelepel vanille extract 1/2 banaan 1 theelepel geraspte kokos handje frambozen Wat je gaat doen : Schenk de melk in een kommetje, prak de banaan en doe deze samen met de havermout, kaneel, vanille extract en de kokos bij de melk. Roer het even door en zet het afgedekt in de koelkast. De volgende morgen nog even goed doo

Spaghetti met saus van geroosterde paprika

Spaghetti met saus van geroosterde paprika Gisteren was het een ideale dag voor de makkelijke en snelle maaltijd en dit is wat het is geworden, spaghetti met saus van geroosterde paprika's. Pasta is ideaal om snel klaar te maken alleen moest ik nog even bedenken wat voor saus hier bij zou komen. Zoonlief hoef ik echt geen geroosterde paprika's voor te schotelen dus die heeft een homemade tomatensaus gekregen en wij hebben heerlijk gegeten van de geroosterde paprika's. Wat je nodig hebt voor de saus : pot gegrilde paprika's bouillonblokje 1 kleine ui 1 klein potje tomatenpuree scheutje water halve bol knoflook (ik heb altijd knoflook zonder tenen, kleine bolletjes) Wat je gaat doen : De paprika's en de ui in grove stukken snijden, de knoflook in plakjes. In een steelpan zachtjes verwarmen en hier het bouillonblokje, water en tomatenpuree aan toevoegen. Dit enige tijd op een laag vuur laten doorwarmen. Intussen de pasta koken en dan even de

Love potion nr. 9

Love potion nr. 9 De liefdesdrank die ik kreeg in mijn foodswappakket voor Valentijn, echt een heerlijk drankje! Ik heb het al gedronken als limonade, en ook heb ik het al door de prosecco gedaan. Ben helemaal enthousiast, je kunt er van alles mee, door de yoghurt,door je cakebeslag, over de pannekoeken, misschien zelfs als smaakje voor ijs. Paula was zo vriendelijk om mij het recept door te sturen en die wil ik heel graag delen. Het is een surinaamse siroop,een echte zoete verleiding. Je hebt er als je het gaat mengen door een drankje echt maar een beetje van nodig. Wat je nodig hebt: 1 kilo suiker 800ml water 3 tl citroenzuur 3 eetlepels cola essence (bij de toko of een bakwinkel verkrijgbaar) Wat je gaat doen : Breng het water met de suiker aan de kook en voeg als de suiker helemaal opgelost is de citroenzuur toe. laat het nog heel even koken en voeg de cola essence toe. (om de kleur roder te krijgen kun je een tl red velvet gebruiken maar dit is niet echt nodig). Laa

Foodswap Valentijn deel II : wat ik mocht ontvangen

Foodswap Valentijn Nu is het de beurt aan mijn ontvangen pakket van Paula. Nadat ik al uren aan het wachten was, ja ik weet het, net een klein kind...., werd mijn wachten beloond met een echte valentijnsdoos, vol met de tekst "ik hou van jou" in verschillende talen. Mijn dag kon op dat moment al niet meer stuk! Helaas had ik niet meteen heel veel tijd voor mijn pakket, we kregen visite en pas 's avonds heb ik het eerste hartje geproefd. Nu ruim een dag later heb ik er een lekkere late lunch van gegeten. Paula heeft,net al ik, voor de 1e keer meegedaan aan de foodswap en wat ik ontzettend leuk vond en waar ik zelf echt nooit aan heb gedacht, is dat ze voor mij een valentijn foodswap handleiding heeft gemaakt. Daarin heeft ze uitgebreid uiteengezet wat ze heeft gemaakt en wat er in zit, dit is voor mij iets om te onthouden. Wat ik allemaal heb gekregen : 1. Doe iets met chocolade Foodswap Valentijn Ik heb lovely bonbons gekregen,pure ch

Foodswap Valentijn deel 1: wat ik verstuurde

Een aantal keren had ik al over de foodswap gelezen, en het leek me heel erg leuk om een keer aan mee te doen. De foodswap wordt georganiseerd door Esmée van Es-factory.nl . De 7 opdrachten voor de Valentijn Foodswap: Maak/ doe iets met chocolade. Maak een mix voor een ontbijtproduct. Maak iets dat op het ontbijtproduct gebruikt kan worden Doe iets voor een drankje in het pakket. Maak/ bak/ koop iets dat bij het ontbijt gebruikt of gegeten kan worden in de vorm van een hart. Maak iets dat je zelf ook bij je liefdes ontbijt zou willen eten. Koop of maak een leuk cadeautje. Gewoon omdat liefde voor iedereen is. Vol enthousiasme heb ik me opgegeven en ben aan de slag gegaan.Er zijn heel wat baksels gemaakt in mijn keuken en vond het enorm moeilijk om te kiezen, ben heel veel met chocolade in de weer geweest en om een of andere reden vond ik mijn baksels met chocolade het allemaal net niet(terwijl ik ze normaal gewoon lekker vind....eerstekeersstress??) E

Karnemelksmoothie

Karnemelksmoothie In de keuken gaan staan wachten op je pakket van #foodswapNL....dat is wat ik serieus heb gedaan. Ondertussen maar wat fruit gaan snijden om deze overheerlijke smoothie te maken, heel veel verschillende soorten fruit in huis dus kon me lekker uitleven. Het resultaat mag er zeker zijn! Wat je nodig hebt voor ruim een liter : 4 gele kiwi's 2 appels 2 peren handje aarbeien handje frambozen handje blauwe bessen snufje kaneel snufje karwijzaad scheutje balsamicoazijn 350 ml karnemelk blender Wat je gaat doen : Schil de appel,kiwi's en peren en snijd deze in stukjes, doe als 1e de karnemelk in de blender en voeg dan al fruit toe, lekker laten blenden, dan als laatste de karwijzaadjes, kaneel en balsamico toevoegen en nog even blenden.en dan....geniet! Meer smoothierecepten vind je hier

Blauwe-bessenmuffins

Blauwe-bessenmuffins Muffins, ik vind ze heerlijk en leuk om te maken, ondertussen heb ik denk ik al wel 5 kookboeken over muffins en deze met blauwe bessen komt uit Muffins en cakejes uit de flexivorm van Creatief Culinair, 2 weken geleden gekocht bij Keukencentrum Texel, op de 1 of andere manier kost het me altijd meer geld dan gepland daar....zoveel leuke dingen! Het oorspronkelijke recept is voor 24 minicakejes maar ik heb uit dit beslag meer dan 12 andere gebakken, misschien komt het ook doordat ik een hartjesvorm heb gebruikt. Wat je nodig hebt: 300 gram bloem 175 gram poedersuiker 1 eetlepel bakpoeder 125 gram boter, gesmolten en afgekoeld 2 eieren 1,8 dl melk 250 gram blauwe bessen (ik had vers, kan ook uit vriezer en dan ontdooid) Wat je gaat doen : Verwarm de oven voor op 180 graden, vet de vorm in of zet er papieren vormpjes in. Zeef de bloem met de suiker en het bakpoeder in een grote kom. Klop in een andere kom de boter, eieren en melk door elkaa

Valentijnsmoothie

Valentijnsmoothie Een echte lovecocktail, leuk voor Valentijnsdag! Het oorspronkelijke recept komt van culy.nl en het is echt een lekker drankje! Wat je nodig hebt voor ruim 1 liter : 800 ml verse jus d'orange 200 ml prosecco 250 gram frambozen 250 gram aardbeien 2 eetlepels balsamicoazijn 4 takjes munt Wat je gaat doen : Doe de jus en de prosecco in de blender, voeg de frambozen en aarbeien hier aan toe en laat het even lekker blenden. Snij ondertussen de munt heel fijn en voeg de balsamico en de munt aan je sap toe, nog heel even met de pulseknop en schenk dan je drankje in glazen. Versier nog met een blaadje munt en dan....geniet! Misschien word dit mijn drankje voor de #foodswapnl maar ik twijfel nog... Voor meer drankjes kijk je hier

Valentijnsbonbons

Valentijnsbonbons Al ruim een week ben ik bezig met van alles en nog wat en daarbij schiet het koken en bakken en bloggen er een beetje bij in. Vorig weekend, ik denk dat het vorig weekend was, heb ik bonbons gemaakt, en die hebben we meteen allemaal opgegeten, ze waren lekker maar of ze ook goed gelukt waren......ze gaven nog een beetje af...dus gisteren een poging en nu zijn ze goed! Ik had een leuke silliconenvorm met hartjes gekocht en die heb ik gebruikt,dat ging prima. Wat je nodig hebt : 100 gram pure chocolade 1 eetlepel amandelmeel 1 eetlepel sheridan's vorm voor chocolade 2 spuitzakken Wat je gaat doen : Smelt de chocolade au bain marie en meng de eetlepel amandelmeel met de eetlepel sheridan's, doe dit mengsel in een spuitzak. Als de chocolade gesmolten is doe je deze ook in een spuitzak. Begin met een laagje chocolade, dan het amdelmeel/sheridan's erover spuiten en als laatste nog een keer chocolade. Pak dan voorzichtig je vorm

Banaanpannekoekjes met fruit

Banaanpannekoekjes met fruit Dit recept kwam ik laatst ergens op internet tegen, ik heb het opgeschreven maar de oorspronkelijke bron weet ik niet meer.Het is een makkelijk recept voor een lekker ontbijt of lunch, wat je wilt. Simpel te maken en o zo lekker! Wat je nodig hebt voor 4 kleine pannekoekjes : 4 eiwitten 1 banaan eetlepel kokos klein beetje vanille extract paar frambozen en blauwe bessen poedersuiker boter of olie om in te bakken kleine koekepan 11 cm Wat je gaat doen : Klop de eiwitten los en prak de banaan, vermeng dit met elkaar. Je hoeft de eiwitten niet stijf te kloppen. Voeg hier een beetje vanille extract en een eetlepel kokos aan toe, meng alles goed door elkaar. Verhit een beetje olie of boter in je koekepan en schenk hier wat beslag in (ik heb een juslepel gebruikt) bak dit net als een pannekoek op een matig hoog vuur. Serveer met wat fruit en poedersuiker,eet smakelijk! Je kunt natuurlijk varieren met fruit, en ipv poedersuiker lij

Boerenappelplaat uit het boek Appeltaart

Boerenappelplaat uit het boek Appeltaart Misschien alweer 3 weken geleden heb ik via Boon Blogt het boek Appeltaart gewonnen.Het boek is gemaakt door Jasmin Schults en Anaïsa Bruchner met allerlei verschillende appeltaartrecepten en daar weer variaties bij. Helaas heb ik vanwege tijdsgebrek nog maar 1 recept gemaakt, gelukkig loopt het boek niet weg want na het 1e recept smaakt het zeker naar meer. Wat je nodig hebt voor deze appelplaat: 150 gram country cookies 100 gram boter 4 appels 50 gram bloem 50 gram fijne havervlokken snufje kaneel 1 eetlepel bruine basterdsuiker 30 gram amandelschaafsel bakplaat Wat je gaat doen : Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de koekjes met de boter in de keukenmachine en verkruimel tot fijn kruim. Schil en snijd de appels in kleine blokjes, vermeng met de bloem en havervlokken,kaneel en suiker. Meng de helft van het koekkruim met het appelmengsel. Druk de andere helft van het koekkruim op een bakplaat uit tot een go