Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Posts uit september, 2012 tonen

Vlierbessenjam met kaneel en gember

Wat een eer om het 200ste recept te mogen plaatsen :-D Nu maar hopen dat jullie hem lekker genoeg vinden. De vlierbesjes waren nog niet op, dus ben ik nog even de keuken in gedoken voor een tweede jammetje! Het resultaat is een lekkere, herfstachtige jam (en een paarsgestippelde vloer, omdat ik in een besje ben gaan staan, oeps). Voor 3 a 4 potten heb je nodig: - 500 gram vlierbessen, uitgezocht en gewassen (zie vorige recept voor meer info) - 500 gram geleisuiker - 1 zakje vanillesuiker - 1 appel, geraspt - 3 bolletjes stemgember, fijngehakt - 2 eetlepels gembersiroop - 2 volle theelepels kaneelpoeder - scheutje limoensap Doe alle ingrediƫnten in een pan en breng al roerend aan de kook. Laat het geheel vervolgens op laag vuur nog 15-20 minuten doorkoken. Drie grote, of vier kleinere, schone, droge potten warm maken, vullen met de hete jam en op z'n kop neerzetten. Donker bewaard zo'n 6 - 12 maanden houdbaar. Hoeft na openen de koelkast pas in.

Vlierbessen-frambozenjam

Ja, keukenprinsesjes, nu is het de tijd om ze te plukken! De vlierbessen, die rauw overigens giftig zijn, hangen nu rijp aan de struiken en in veel parken en bossages kun je ze gewoon plukken. Deze bessen zijn maar een week of 2 per jaar te plukken. Dus pak een tas en een schaartje, tijd voor urban-farming! Het schoonmaken van de besjes vergt wel wat geduld... Je kunt de besjes met een vork eenvoudig van het takje ritsen, maar je kunt alleen de zwarte besjes gebruiken. De (donker)rode en groene besjes en de verdroogde besjes moet je er met de hand uitvissen (net als de slakjes, die zich nog wel eens tussen de besjes willen verstoppen!). Het recept voor 4 potten jam: - 500 gram zwarte vlierbessen (uitgezocht en gewassen) - 150 gram frambozen - 1 appel, geraspt - 650 gram geleisuiker - 1 zakje vanillesuiker Doe de ingredienten in een pan en breng al roerend aan de kook. Laat het geheel vervolgens op laag vuur nog 15-20 minuten doorkoken (na 2 minuten is het gif uit de bes

Limoncello, zonnestralen in een fles!

Vier weken in spanning afgewacht of onze eigen gemaakte limoncello qua smaak in de buurt zou komen van de limoncello die we als afscheid van Italie op het vliegveld nog hebben gedronken. De man achter de bar zei nog tegen ons dat hij alleen versgemaakte limoncello voor ons had, geen probleem, het was meteen de lekkerste die we in heel Italie hebben gehad :) Thuis gekomen heeft Patriek heel internet afgezocht naar hoe we dit zelf moesten gaan maken, uiteindelijk een samenvoeging van recepten en eigen inbreng heeft een overheerlijke zonnestralen in een fles tot gevolg. Veel geduld is gevraagd, het duurt vier weken voordat je een glaasje zelfgemaakte limoncello ( koud is het lekkerst!) kunt drinken. Dit is wat je er voor nodig hebt : 10 biologische citroenen (alleen de schil) 1 biologische limoen (alleen de schil) 1 liter wodka ( hooghoudt, zonder smaak) 1 rumtopf (grote weckfles) water en suiker Wat je gaat doen : De 10 citroenen en de limoen tien minuten in warm water

Pizza Margherita

Al ruim een maand terug uit Italie en het eten en drinken is daar zo ontzettend fantastisch dat het mij inspireert om zelf aan de slag te gaan in de keuken, met soms verbluffend goede resultaten, dus hierbij mijn pizza margherita, die serieus in de buurt komt van een italiaanse en zeker veel lekkerder is dan een diepvriespizza. Deeg voor 4 pizza's : 500 gram bloem en extra om te aanrechtblad te bestuiven half zakje gedroogde gist (dr oetker, 7 grams zakje) 325 ml lauwwarmwater 10 gram zout Beleg : 1 blik pomodori extra vergine olijfolie blok parmezaanse kaas basilicumplant 200 gram mozzarella, in plakjes gesneden peper en zout Van het beleg heb je niet alles nodig, maar dit is wat we in huis hebben, en de volgende dag kun je van je overgebleven ingr. altijd nog een heerlijke salade maken, de olijfolie die we hebben gebruikt is er een van de duurdere maar dat is het dan ook dubbel en dwars waard. Het maken van het deeg : Meng het bloem me

Sperziebonen met pijnboompitten en broodkruim

Dit recept komt oorspronkelijk uit Twee Gulzige Italianen en de toevoeging van mezelf (knoflook)geeft het net iets extra's, zelfs Patriek, die niet van sperziebonen houdt...., vind het heerlijk :) Voor 2 grote eters heb je nodig : 400 gram sperziebonen 100 gram boter 2 eetlepels pijnboompitten (kort geroosterd in koekenpan) 2 witte boterhammen 2 teentjes knoflook peper naar smaak Verwarm de oven voor op 120 graden en leg de broodjes daar ongeveer een minuut of 20 in om te drogen,zet ondertussen water op voor de sperziebonen, de bonen max. 10 minuten laten koken en dan afgieten. Hak de 2 teentjes knoflook fijn en doe hiervan de helft samen met het brood in de keukenmachine om het fijn te hakken. Dan een koekepan op het vuur en de boter laten smelten, andere deel van de knoflook hierbij en dan het broodkruim en de geroosterde pijnboompitten toevoegen, dit samen bruin laten worden en dan de bonen erdoor roeren,op smaak brengen met peper, even laten doorwarmen en da